כיצד מגישים עתירה לבית משפט?
אחד ההליכים המקובלים בתחומי המשפט הוא הגשת עתירה לבית משפט. האפשרות להגיש תביעה נועדה להסדיר את מערכת היחסים בין אזרחי המדינה לבין המינהל הציבורי. במידה ויש לכם עילה להגיש עתירה לבית המשפט, כנגד גופים מנהליים, חשוב לכם לדעת איך לעשות את זה ובמי להיעזר על מנת להצליח.
לתת את הכוח בידיו של האזרח הקטן
עתירה מנהלית נועדה לתת לאזרח הקטן את הכוח להביע דעתו והשגותיו כנגד החלטות מנהליות. הוא יכול לערער על חוקים ולהגיש תביעה כנגד החלטות או התנהלות לא תקינה. היות וגופי המנהל נועדו לשמש את הציבור ולהועיל לו, יש לגופים אלו מחויבות גדולה – בשונה מגורמים פרטיים. ובמידה והתקבלה החלטה אשר סותרת את דעתו של אדם פרטי, במידה והתקבלה החלטה אשר האזרח רואה בה נזק אישי ובלתי מוצדק – יש לו את הכוח להגיש עתירה ולנסות להעביר את רוע הגזירה.
לפעול בגיבוי מקצועי
אם אדם החליט כי הוא מעוניין להגיש עתירה לבית המשפט עליו לדעת כי זו פעולה מורכבת אשר לא מבצעים אותה לבד. עליו לפנות אל עו"ד מומחה בתחום, כמו עו"ד שוש חיון, כדי לבדוק את העתירה ולהחליט האם בכלל נכון להגיש אותה, ואם כן – כיצד לעשות את זה נכון. יש להתייחס לנתונים שונים כמו מועד הגשת העתירה ביחס לקבלת ההחלטה המנהלית וכן לפרטים נוספים אחרים.
נושאים בולטים להגשת עתירה
יש נושאים שונים בהם אזרחים מגישים עתירות. בין היתר בולטים התחומים הבאים: שוויון, תקנת ציבור, הפרת דרישות פורמאליות, ניהול מכרז הגון, היעדר ניגוד אינטרסים וכן הלאה. כמו כן יש מקרים בהם אזרחים מגישים עתירה בעניין פרטי כמו גביה לא מוצדקת של ארנונה, צו הריסה, חינוך וכן הלאה.
כל אזרח במדינת ישראל מחזיק בידו את הסמכות להגיש עתירה נגד מוסדות או גורמים אשר פועלים במנהל הציבורי. זה כולל רשויות מקומיות, משרדי ממשלה וגופים ציבוריים. עתירה זו מוגשת לרוב לבית המשפט המחוזי אשר השופטים מוסמכים לדון בעתירות שכאלו בגין היותם מוגדרים כבית משפט לעניינים מנהליים. בליווי עורך דין להליך שימוע יש לעתירה סיכויים טובים יותר.